Aardrijkskunde

Antarctica en milieuproblemen


Hoe klein de inmenging van mensen in het milieu ook is, er is altijd een impact veroorzaakt door de bezetting van Antarctica, zowel voor onderzoek als voor toerisme.

Het zo klein mogelijk maken van deze verandering is de zorg van onderzoekers en landen die deel uitmaken van het Antarctische Verdrag, ondertekend in 1959, tot vaststelling van regels voor bezetting van het continent.

Het Verdrag, dat elke militaire activiteit verbiedt, trad in 1961 in werking en werd geratificeerd door 12 landen, waaronder Brazilië. Er zijn momenteel 47 ondertekenende landen (28 adviserende en 19 niet-adviserende leden).


De locatie van Antarctica op de wereldbol


Antarctisch toerisme


Antarctisch verdrag embleem

Naast het Protocol van Madrid, gerelateerd aan milieukwesties, stelt het Antarctische verdrag normen vast voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en toeristische expedities in de regio. Ongeveer 29 landen hebben momenteel onderzoeksstations op Antarctica gevestigd.

De landen met wetenschappelijke basis in Antarctica zijn: Zuid-Afrika, Duitsland, Argentinië, Australië, Brazilië, België, Bulgarije, Chili, China, Zuid-Korea, Ecuador, Spanje, Verenigde Staten, Russische Federatie, Finland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Peru, Polen, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Roemenië, Zweden, Oekraïne en Uruguay.


Kaart van Antarctische wetenschappelijke bases

Als het gaat om milieuproblemen, hebben Amerikanen een schuilplaats die werkt als een station met vervuiling van de zee. Het Chileense station heeft een landingsbaan en een nabijgelegen dorp, dat ook een grotere impact op het milieu heeft.

In de Admiralty Bay, waar het Braziliaanse Comandante Ferraz Station in februari 2012 bij een brand werd verwoest, was de geconstateerde onbalans in het milieu veel kleiner, maar de overblijfselen van een verlaten Britse basis veroorzaken nog steeds problemen.


Comandante Ferraz Station uit Brazilië, al meer dan 20 jaar aanwezig in Admiralty Bay, Antarctica

Bij het aanbreken van de dag op 25 februari 2012 was er een brand veroorzaakt door een explosie zonder reden op het Plein van Machines, waar zijn de stroomgenerators van het station. Omdat het aan de rest van de faciliteit was bevestigd, verspreidde de brand zich, waarbij een groot deel van het Comandante Ferraz-station werd verwoest, waardoor twee doden vielen.


Foto van brand die een deel van het station verwoestte in 2012

Met de groei van toeristische activiteiten in het Antarctische gebied, is de grootste zorg van de experts geconcentreerd in het kustgebied, waar meer beweging is. Volgens Internationale Vereniging van Antartische Touroperator (IAATO), King George Island is het meest gewild bij toeristen in dat deel van de planeet.


Locatie van King George Island in Antarctica

Er zijn milieueducatieprojecten, maar slechts enkele toeristische schepen hebben wetenschappers aan boord.


Antarctisch toerisme

Tot 2048 kan geen enkel land de minerale rijkdommen van het Antarctische continent exploiteren. Het Protocol van Madrid (Verdrag van Antarctica) bevat een clausule die een dergelijke exploitatie voor 50 jaar verbiedt. Wat er daarna zal gebeuren is niet bekend. Het is echter opmerkelijk dat veel landen deze tijd snel willen passeren voor olie- en gasexploratie.